Digital Content Agency Logo

Ediţia #2_VIDEO ONLINE: Cum să spui o poveste puternică în online

view English version

Digital storytelling-ul îşi trage rădăcinile din logica structurilor narative. Povestea, ca şi narativ, îşi mută elementele componente în mediile digitale, păstrând însă un fir roşu important, de poveste. În construcţia de brand, digital storytelling-ul este în acest moment, una din cele mai eficiente şi hot decizii. One-to-many-ul este o direcţie perimată, atâta vreme cât ai la dispoziţie metode noi şi vrei să captezi un public activ şi implicat.

Care sunt principiile de bază în digital storytelling-ul de brand?

Nu e vorba (doar) de o campanie punctuală

Povestea unui brand nu poate fi bifată în raportul de final de an, ca un task îndeplinit în 5 paşi. Este mai degrabă un punct de vedere asupra construcţiei de brand. O poţi face printr-un spot la TV şi poţi considera că ai rezolvat tot ce era de rezolvat. Sau, poţi gândi alături de agenţia ta, metode inovative prin care să creezi o lume a brandului, să îmbraci fiecare pas în logica deciziei unui protagonist, să găseşti acea idee manifest care modifică în bine categoria brandului tău şi astfel, să satisfaci dorinţa de poveste a publicului tău. Apoi, fiecare campanie va corespunde în mod firesc acestei logici, punctual şi specific, pentru a construi viziunea de ansamblu.

De la basme la brand building

Privind comunicarea brand-ului tău şi construcţia acestuia prin perspectiva de brand storyteller, fiecare element din narativul lucrat contează. De unde începe gândirea pentru digital storytelling? Ar putea începe de la Vladimir Propp, un cercetător rus care a analizat structurile narative ale basmelor şi a tras concluzii clare la nivel de structură – toate basmele aveau secţiuni de bază, nişte anumite tipuri de funcţii (absenţa, interdicţie, păcăleală, complicitate, etc.) care construiau, împreună, structura a ceea ce recunoaştem astăzi ca poveste. La fel de bine, sursa de inspiraţie în construcţia digital storytelling-ului pentru un brand ar putea începe de la principiile structurii narative în scriptwriting sau din cinematografie.

Mediile alese sunt cheia

Fiecare pas din campania de digital storytelling trebuie să corespundă unei strategii gândite riguros şi trebuie să aibă în spate o extrem de bună cunoaştere a publicului şi a felului în care aceste utilizează acele medii. Aici, scopul este mai degrabă calitativ – ai nevoie de acele medii sau reţele sociale care vor puncta maximul de apropiere cu publicul ţintă, nu doar perspectiva celui mai mic numitor comun.

De exemplu, dacă vrei să activezi un public tânăr, ar putea fi mai important să incluzi în campania ta de digital storytelling o reţea proaspătă, extrem de la modă, ca musical.ly, bazându-te pe interesul crescut al acestei audienţe pentru mediu, deci pe receptivitatea cu care va primi mesajul. La fel, waze poate fi o idee bună pentru activarea unor anumite tipuri de public, sau Pinterest, chiar dacă la prima vedere, singure, nu vor avea suficientă tracţiune pe cifre. O viziune proaspătă asupra campaniei integrate trebuie să stabilească atât priorităţile, cât şi punctele în care activarea are mai mari şanse să câştige teren.

Digital storytelling – categoria food

Un exemplu al unei campanii de brand care prin respectarea regulilor de storytelling a reuşit să aducă rezultate importante pentru brand este cea mai nouă campanie pentru Drojdia Secretul Bunicii. Dezvoltată în mare parte pe YouTube, campania s-a concentrat pe ilustrarea lumii brandului, în notele emoţionale specifice – asocierea reţetelor din familie cu lecţii şi secrete de viaţă. Fiecare ambasador ales, personalităţi publice din diferite medii, a devenit, pe rând, un protagonist care pune sub lupă, analizează şi transmite mesajul propriilor lecţii de viaţă, primite în asociere cu familia, mama şi bunica. Există o anumită fragilitate în fiecare lecţie de viaţă, la fel cum există în procesul de a face o pâine bună pentru ai tăi – de aici, conflictul, în termeni de digital storytelling, care însă ne dă indicii şi despre soluţia lumii în care ne plasăm – lecţiile de viaţă din familie, acceptate şi înţelese devin valori personale. La fel cum în memorie rămân acele gusturi ale copilăriei, la care te întorci mereu, pentru a te reîncărca, la fel poţi face apel la lecţiile de viaţă primite, uneori, ca moştenire.

Iar această lume, cu aceste ingrediente, a fost lumea pe care am arătat-o publicului. În mai puţin de 5 luni de la lansare, pe lângă creşterea în numărul de subscriberi ai contului de YouTube, video-urile celor cinci ambasadori aleşi – Cosmin Nedelcu aka Micuzu (muzician şi actor), Simona Pope (chef şi decorator), Adina Stan (realizator TV), Ana Maria Brânză (scrimeră) şi Claudia Ştirbei (autor la WowMom.ro), au strâns peste 250 de mii de vizualizări. Iată cele mai populare clipuri din campanie:

posted by Ioana on 2017-06-21 00:30:25

Articole Recente