Digital Content Agency Logo

Editia #1 _ Video online: DE CE VLOGGERI?

view English version

1 milion de abonaţi. Sute de mii de vizualizări pentru un vlog. Sute de comments. Şi reach-ul unui clip cu gogoşi franţuzeşti sau fidget spinnere, mai mare decât ultimele tale câteva postări din campania aia pe care ai planuit-o luni bune. Intră în scenă youtuberii români. Pe freshness, fără prea mari pregătiri, fie că au 14 sau 25 de ani şi indiferent de nişă, au câştigat audienţele young (şi nu numai) de partea lor, mai repede decât zicem noi în şedinţe “concept comunicare şi creative guidelines campanie awareness brand”.

Iată ce ai de învăţat de la vloggeri sau de la creatorii tineri de conţinut pe YouTube, dar şi motivele pentru care e important să integrezi o colaborare cu ei în următoarea ta campanie.

1. Totul pentru public

Vloggerii cresc pentru că citesc, ascultă, dezbat şi integrează în conţinutul lor feedback-ul de la fani. Pe YouTube pur şi simplu nu poţi creşte dacă nu înţelegi pe bune ce vor oamenii de la tine, ce îi distrează şi.. dacă nu eşti unul dintre ei. Ca vlogger, eşti taxat pentru orice eroare, pentru orice fake şi primeşti, simplu şi direct, un hate de toată frumuseţea, dacă îţi dezamăgeşti fanii. Unde hate-ul e un fel de scădere a vânzărilor, clienţi nemulţumiţi şi o situaţie în care trebuie să dezamorsezi o criză în comunicare. Sună cunoscut, nu?

În concluzie, vloggerii nu ajung cunoscuţi decât dacă dezvoltă o relaţie foarte apropiată, directă şi activă cu publicul lor.

2. Comunitate bazată pe interes

Comunităţile care se construiesc în jurul vloggerilor sunt bazate pe interes. Conţinut nişat, autentic, o prezenţă prietenoasă şi implicată, într-un permanent brainstorming alături de cei mai activi fani online. Firul roşu? Cooking, lifestyle, gaming, maşini, fashion, tehnologie sau subiecte generaliste.

Adică, degeaba ieşi pe net şi eşti dispus să îţi asculţi publicul, dacă oamenilor nu le pasă de mesajul tău.

Nu sunt bucătar profesionist însă de mică am fost pasionată de gătit. Cred că publicul s-a apropiat cu uşurinţă de clipurile mele tocmai din acest motiv, pentru că nu le-am propus niciodată un stil pretenţios, ci unul accesibil, în care explic în detaliu fiecare reţetă. În plus, mă bucur întotdeauna când primesc mesaje de la ei, e încurajator să vezi cât se bucură cineva că a reuşit, cu sprijinul tău, să facă o reţetă bună şi sănătoasă pentru copii sau familie”, povesteşte Geanina, creatoarea reţetelor video JamilaCuisine.

JamilaCuisine a sărbătorit de curând 400 000 de abonaţi pe YouTube iar cel mai nou clip (publică în fiecare săptămână) a strâns în primele două zile peste 30 000 de vizualizări şi 93 de comentarii pe YouTube. Reţeta scurtă (publicată pe fanpage-ul JamilaCuisine) a strâns 135 de mii de vizualizări, 2700 de likes, 426 shares şi peste 30 de comentarii pe Facebook. Cel mai urmărit clip al Geaninei este reţeta video pentru salata marocană, care, în patru ani de la publicare, a strâns peste 3 milioane de vizualizări.

3. Conţinut creativ şi fun

Diferit de pregătirile, make-up-ul, regia şi script-urile unui show TV, vlogurile au o atmosferă mult mai relaxată. Şi de aici, până la creativitate maximă, mai e un singur pas. Mai ales atunci când ne uităm la cum se dezvoltă vlogurile pentru young audiences, e vizibil că avem de-a face cu o lume în care valorile împărtăşite de creatorii de conţinut şi de publicul lor sunt spontaneitatea, autoironia, fun-ul, un stand-up comedy de zi cu zi, pe subiecte şi idei entertaining.

Cel mai mult râdem când filmăm. Prima oară ne gândim la un subiect, în mare, şi apoi filmăm toate ideile pe care le avem. Majoritatea ne vin pe loc. Şi de acolo, ies tot felul de glume. Cel mai mult timp se duce la montaj şi apoi când citim să vedem cum li s-a părut clipul” ne spun Vlad şi Cristi Munteanu, doi fraţi gemeni cu canale de YouTube care împreună adună aproape 800 000 de fani, şi cu clipuri care au de la 200 000 la un milion jumătate de vizualizări.

Iată unul din cele mai populare clipuri ale fraţilor Munteanu:

Pentru brandul tău, asta înseamnă că…

Top 5 YouTube vloggers în 2017

Cel mai popular vlogger în momentul de faţă, la nivel internaţionale, este, conform unui top creat de trendingtopmost.com PewDiePie, un comedian, producător video şi gamer din Suedia care şi-a început contul de YouTube în 2010. Din 2014, a devenit “the most subscribed user” pe YouTube iar acum, are peste 55 de milioane de subscriber. Unele din cele mai controversate vloguri l-au făcut să piardă contracte, ca cel cu Disney, anul acesta. Iată unul din cele mai populare clipuri de pe canalul său:

Smoosh este cel de-al doilea canal “star” pe YouTube, în 2017. Duo-ul Ian Hecox şi Daniel Padilla e activ pe YouTube încă din 2005 şi a ajuns la o comunitate de 22 de milioane de subscriberi, cu vloguri care discută sau râd de filme şi jocuri pe calculator.

Un exemplu din cele mai recente video-uri publicate de Smoosh:

Pe al treilea loc, un canal specializat în clipuri de tip React. Fine Brothers (Benny şi Rafi) au colaborat cu alţi youtuberi cunoscuţi şi au fost sponsorizaţi de companii precum Ford sau Comedy Central. Unul din cele mai cunoscute video-uri de pe canalul lor este cu copii care reacţionează la clipuri cu Harlem Shake:

Lindsey Sterling, pe locul patru, este o violonistă, performer şi coregraf American care, pe canalul ei de YouTube, creat în 2007, publică performance-uri în care cântă la vioară. Un exemplu ar fi acest video, care are mai mult de 149 milioane de vizualizări, şi a fost publicat acum patru ani:

Good Mythical Morning, produs de Rhett McLaughlin şi Charles Neal III, care au început amândoi ca ingineri, dar au sfârşit prin a fi unii dintre cei mai faimoşi creatori de content din întreaga lume. Unul din cele mai populare video este acesta, în care mănâncă cel mai iute ardei din lume – Carolina Reaper:

posted by Ioana on 2017-06-12 19:25:06

Articole Recente